SR vyčlenila ďalších 11 mil. eur na podporu zamestnanosti mladých

21.09.2013 Bratislava

Bratislava 21. septembra (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tento mesiac uskutočnilo zmeny v niektorých národných projektoch, ktoré majú pomôcť ľuďom nájsť si prácu. Tie sa v súčasnosti zameriavajú najmä na nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov a znevýhodnených uchádzačov nad 50 rokov, ktorí sú v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov.

Z dôvodu záujmu zamestnávateľov o čerpanie prostriedkov z predchádzajúceho národného projektu plánuje ministerstvo v tejto forme podpory tvorby pracovných miest pokračovať. Zamestnávatelia tak od 12. septembra môžu opäť požiadať o poskytnutie príspevku na podporu pracovných miest v rámci nového národného projektu. "Riadiaci orgán rozhodol o alokácii ďalších viac ako 11 miliónov eur. Projekt sa zameriava na cieľovú skupinu mladých nezamestnaných do 29 rokov, ktorí sú uchádzačmi o zamestnanie a sú v evidencii úradu najmenej jeden mesiac," priblížil hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Národné projekty zamerané na podporu tvorby pracovných miest rezort práce spustil už v novembri minulého roka. Vyčlenených bolo na ne 70 miliónov eur z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Zamestnávatelia tak mohli požiadať o čerpanie finančných prostriedkov z týchto projektov, pričom peniaze dostávajú počas 12 mesiacov. Podmienkou ich čerpania je udržať pracovné miesto aspoň 6 mesiacov. V auguste tohto roka jeden z projektov skončil a podarilo sa vďaka nemu podporiť vytvorenie 8941 pracovných miest.

Ako však Stuška dopĺňa, okrem národných projektov sa ministerstvo v súčasnosti zameriava aj na opatrenia strednodobého charakteru. "Ide napríklad o identifikáciu potrieb zručností na trhu práce a dopytu po kvalifikovanej pracovnej sile, a to prostredníctvom Národnej sústavy povolaní," dodáva hovorca. Ľudia si prostredníctvom tohto registra môžu napríklad zistiť, aké najčastejšie požiadavky majú firmy na svojich budúcich zamestnancov.
 

Vyberte región